9. март 2014.

Presadnja

Presadnja paradajza
Ostale slike, paprika bobita



26. фебруар 2014.

Rasad

Zalivanje sa 5gr starter na 10lit vode + Humus FW.

16. фебруар 2014.

Slike

Prskao sam sa krečnim sumporom. Još zalivam sa čistom vodom iz bunara.


9. фебруар 2014.

Pranje perlita,čišćenje i nicanje

Pranje perlita sa hlorom:
Čišćenje plastenika,srećom ovaj predhodni vetar nije pocepao foliju,samo na kraju na vratima:
Mladi luk u perlitu:
Nicanje paprike Bobita:
Nicanje paprike Kun:
Danas sam primetio sa niče i paradajz Apricot, 4. dan od sejanja.


6. фебруар 2014.

Sejanje paradajza

Počinju nicati paprike i patlidžan, za rekordnih 6 dana.
Sejanje paradajza, bez hibridnog F1 semena:

18- Black from Tula              18-Moskvitch                    18-Persimon                    6-Big Rainbow
18-Amazon chocolate           18-Cosmonaut Volkov       18-Aprocot                    14-Mediteranski
21-Paul Robeson                  21-Old Brook                    18-Goldene König         14-Rumunski
21-Giant Monster                 14-Red Beefsteak USA     14-Red Beefsteak Kanada

40-Slonovo Uvo paprika


1. фебруар 2014.

Sejanje -paprike

Sejanje još paprike od sopstvenog semena:
20 Jalapeno
20 Tabasco
20 Habanero mix
20 Karneval

30. јануар 2014.

Sejanje -paprike i patlidžana

Danas sejano u treset+perlit:
40 patlidžan
40 Bobita  - Duna r.
40 Kun     - Duna r.
20 Orange sun -Kanadski
20 Habanero
temperatura 25-30 C



Ručni mlin

Ručni kameni mlin sa kamenom od 90 mm.
Služi za mlevenje žitarica, pšenice, lanovog semena, pirinča itd.
Lako se razmontira i jednostavno je čiščenje kamena,
Postoji mogućnost za pogon sa elektromotorom.
Cena je bez elektromotora: 9500 dinara

Informacije na tel: 064 193 7625 ili 
e-mail: gilvazi@gmail.com.
http://kucnimlin.blogspot.com/


Organski preparati



Uputstvo za koriščenje bio-sprejeva u organskoj prizvodnji

Krečni-sumpor
 
Može se koristiti cele godine kao pesticid i insekticid. Krečni-sumpor je efikasan protiv svih gljivičnih oboljenja (sem plamenjače), virusnih oboljenja i protiv meko-sposobnih insekata.
Sastav: Sumpor i kreč, (kalcium-pirosulfit) sa preko 30 % sumpora (24-25 Bº).
Za prolećnu prskanje se koristi 25%-ni (2 litara krečnog sumpora+8 litara vode) rastvor. Za letnje prskanje se koristi 0.5%-ni rastvor (0.5 dl.+10 lit. vode). Pogodan je protiv većina insekata (lisne vaši, štitaste vaši, i insekti koji prezimljavalju).
Iznad 25 stepeni ne prskamo nikada. Krečni-sumpor se rastvara u vodi, ali tvrda voda nije povoljna za mešanje. Idealno je koristiti kišnicu.  
Idealno vreme za prolećno prskanje je pupljenje voćnjaka.
Koristi se za preliv raznih semena. 1dl + 10 lit. vode, u zavisnosti od veličine semena 1-2-3 sata.

Kalijev-sapun+elementarni sumpor

Kalijev-sapun kuvan sa elementarnim sumporom. 
Koristi se protiv meko-sposobnih insekata, protiv gljivičnih oboljenja i pored toga potpuno dezinficira biljku. Prilokom prskanja rastvor treba da pokriva biljku u celosti. Jači i efikasniji je od čistog kalijev-sapuna.
Dozira se 1 dl+10 lit. vode. Posle 3 dana moguće je povećati dozu na 2 dl/10 litara vode, ako efekat nije dovoljan. 

Sapun od smole
 
Efikasan je protiv svih vrsta insekata, i gljivičnih oboljenja.
Meša se 1 dl+10 litara vode. Može se mešati sa plavim kamenom i efikasnost se povećava. 0.5 dkg bakar-sulfata+1dl sapun od smole+10 lit. vode.
Kod jakih napada insekata, posle 3 dana moguće je ponovno prskanje sa duplom dozom sapuna od smole, tj. 2 dl +10 lit vode. Posle sledi 7 dana pauze.

JAKO JE VAŽNO!!
Svako prskanje ima 100 %-nu efikasnost, ako se prskanjem obloži cela biljka.

Za bio-sprejeve nem karence, jer se pranjem lako skida sa biljke.
Sprejeve na bazi bakra i sumpora čovečanstvo odavno koristi za zaštitu biljaka. Kod nas su dozvoljena sredsta u organskoj proizvodnji i zaštiti biljaka.  
Cena:
Krečni-sumpor (kalcium-polisulfid) 1 lit 150 din. 
Sapun od smole: 1 lit 400 din. 
Kalijev-sapun+elementarni kreč (kalium-polisulfid) 300 din/lit. 

Gilvazi Ištvan: Bečej,Čarnojevića 72. Tel: 021-6910 152, Mob: 064 193 7625.

2. јануар 2014.

mhpgardener

Objašnjenje istog principa hidroponije koji i ja koristim, na engleskom:


ostali video zapisi

29. децембар 2013.

Mare Pannonium Garden

Tu su razni video zapisi o starim sortama paradajza od jednog izuzetnog kolekcionara semena Manusa iz Pančeva.
prvi video:

ostali zapisi
https://www.youtube.com/user/MarePannoniumGarden/videos 

Moje ljute paprike stavljene u perlit za prezimljavanje.

28. децембар 2013.

mladi luk

Mladi luk u perlitu, sreća što još nije bilo mrazeva.

8. септембар 2013.

Slike

Do prvog septembra ubrano 830 kg sa 250 stabla,to je 13.3 kg po kvadratnom metru i 3.3 kg po stablu. Dužina stabla su oko 3.5 metra sa spuštanjem.




28. август 2013.

Prerada paradajza

Pre 2 nedelje počeli smo da pravimo sok od paradajza za prodaju sa motorizovanom ručnom mašinom. Predhodni dan paradajz stavljen u zamrzivač do 5-10C. Kuvanje celog paradajza dok ljuska ne pukne
posle je lakše pasiranje. Tako možemo odraditi 25 litara na sat, što nam je i dosta jer u jednu turu radimo od 25-40 litara.
Dosada najveći Beefmaster-sopstveno seme oko 500 gr.

29. јул 2013.

Slike

Jako je toplo, napolju oko 35C.

21. јул 2013.

Slike

Treći put puštanje dole.

25. јун 2013.

Skidanje listova

Prskanje sa Switch  jer se pojavilo plesivost lista -fulvia
Drugi put skidanje donjih listova i spuštanje dole.

19. јун 2013.

Toplota

Morao sam montirati nešto za dodatno hlađenje pored ventilatora, jer napolju jako toplo do 32C. Iznad folie sam stavio parče plastične cevi 3/4 cola sa probušenim rupama i puštam vodu iz bunara.
Napravio sam žute lepljive trake. Žuti karton a4 presekao na pola i zamazao lepkom za miševe. Mnogo puta je jeftinije od gotovih traka.
Današnje slike, dosad ubrao 7 kg.



6. јун 2013.

Počinje zrenje.

Napokon počeo da crveni kod jednog stabla.
I napolju počeo da zri.

4. јун 2013.

Trulež

Prošle godine 1.juna je počeo crveniti, a 9. prvo branje
http://hidroperlitsrb.blogspot.com/2012_06_01_archive.html
Sad ni na vidiku, već 2 nedelje hladno oblačno kišno vreme.
Opet problemi sa neusvajanjem kalcijuma kod pojedinih vrsta i stabla.
Trulež vrha ploda paradajza:
Na vrhu ploda razvija se smedja ili crna pega. Osnovni uzrok predstavlja nedostatak kalcijuma u periodu intenzivnog razvoja ploda. Kolebanje vlažnosti zemljišta pri visokim temperaturama i prekomerna doza azota u toj fazi uzgoja. U suštini to je fiziološki poremećaj izazvan stresom zbog neuravnoteženog navodnjavanja.